събота, 1 март 2008 г.

Диетата на Кайли

Сладкото миньонче Кайли Миноуг, което очакваме с нетърпение да видим на живо през май, изглежда страхотно напоследък.
Австралийската поп-дива се придържа към френска диета, а именно тази на Мишел Монтиняк. Вече сме я споменавали, но само на кратко.
В основата й е заложено разделното хранене, което има и доста други варианти. Освен това френският диетолог обръща сериозно внимание на гликемичния индекс, а както знаем ниските му нива предпазват от натрупване на мазнини. Пък и спомагат за трайното отслабване.
Според Монтиняк не е нужно да броите калориите постоянно (урааа!), важното е как съчетавате техните източници.
Например въглехидратите и протеините се приемат поотделно. Можете да хапвате пълнозърнеста паста със зеленчуци или месо със салата, но не и паста с месо. Това е.
Въглехидратите се класифицират на "добри" и "лоши" според гликемичния си индекс. Колкото по-бързо се разграждат и повишават нивото на кръвната захар, толкова по-несъвместими са с диетата ви.
В тази категория влизат всички видове сладкиши, шоколада, картофите (особено сладките), ориза, белия хляб.
Мазнините са абсолютно забранени в комбинация с въглехидрати, особено бързи. Всъщност ненаситените мазнини, като тези в рибата и зехтина например, са абсолютно приемливи сами по себе си.
Зеленчуци можете да консумирате без ограничение, а плодовете се хапват отделно от всички останали храни. Алкохолът е табу във всякакъв вид, а консумацията на мляко и млечни продукти е ограничена.
Диетата на Монтиняк се разделя на две фази – отслабване и поддържане на теглото.
Първият етап обикновено трае около два месеца и е особено стриктен по отношение на приемането на въглехидрати – гликемичният им индекс трябва да е до 35.
Разрешени са повече бобови растения, риба и пиле, които няма да ви оставят гладни. В същото време ще се изчистите добре от натрупани токсини, не само от излишните килограми.
Във втората фаза, която цели стабилизиране на теглото, са позволени дори черния шоколад, сиренето и виното. Все пак Монтиняк е французин и като такъв (браво на него!) държи на удоволствието от храната, а не само на машиналното плюскане.
Едно от най-големите достойнства на хранителния режим е, че никак не е труден за изпълнение, особено след първите строги месеци. Лошото е, че трябва да внимавате със зърнените храни. Те трябва да са богати на фибри и в същото време с нисък ГИ.
Друга положителна страна на диетата е, че препоръчва често хапване и малки порции. Освен това дава възможност за хранително разнообразие и лесно се адаптира към начина ви на живот.
И все пак не забравяйте, че ако приемате повече калории, отколкото изразходвате, трудно ще отслабнете и ще контролирате теглото си. А най-добрият вариант е да съчетаете този метод на хранене с активен спорт.

Няма коментари: