неделя, 18 май 2008 г.

Кайли във Виена 1

Както знаете, на 14 май беше един от първите концерти на Кайли от турнето за "Х". Той се проведе в австрийската столица Виена в зала "Stadhalle". За моя огромна радост имах страхотната възможност да присъствам на това грандиозно събитие. Имах билет за него още от началото на декември. В залата имаш около 6000 души. Изключително впечатление ми направиха тези хора. Oтидох към 17 часа пред залата, където вече се беше насъбрало множество от около 100 човека. Всеки от тях се беше подредил без никакви опити за предреждане на една равна опашка. Никой не се опита да хитрее или да се прави на тарикат, както сме свикнали тук. Страхотна култура.
Към 18.45 часа вратите на залата бяха отворени. Отново изключително бързо и стегнато, но без никакво блъскане всеки влезе и се подреди на мястото си в залата. Аз имах билет за пространството пред сцената. Много държах да бъде максимално близо до нея и за мое щастие успях. Вижда се и по снимките изгодната ми позиция.
Преди да вляза в залата погледнах набързо стоките с лика на Кайли, които се предлагаха. Нямах особено много време за това. Тениските бяха доста скъпи - 30 евро. Видях още ветрила. Аз лично държах да си купя tour book-а за турнето. Успях. Невероятно е красив и авангарден.
Сега за самия концерт. Изпълняваните песни са добре познати на всички. Не австрийска земя беше напълно нормално Кайли да изпее "Your disco needs you" и то с немската част по средата. Началoто, естествено, бе със "Speakerphone". Изключително експлозивен старт - с много динамика и лилави светлини. Самата сцена беше декорирана в лилаво. Такава беше и завесата. Кайли излезе от въздуха, прикачена към онзи огромен кръг и кабелите по нея. Доста е ефектно на живо. Целият настръхнах, когато се появи. После продължи по познатия ред на песните.
Концертът беше разделен на две части с една пауза от около 20 минути. И в двете имаш кулминация. За всеки, сигурно, ще е различна, но за мен бяха тези с начало "Like a drug" и "Sometime samurai". бяха просто приказни. Няма да говоря за невероятните, дори възхитителни аранжименти на песните в тях, както и за великото им визуално представяне. Това трябва да се види. Днес пак ще се случи, за щастие. Аранжиментът на "Slow" с елементи от "Free" е магнетичен и като хипноза. Излизането като гейша пък е поредното доказателство, че за Кайли няма неизпълними неща на сцената, защото този костюм е сложен за обличане. Самата сцена по време на японската част беше като магия. танцьорите не бяха танцьори, а самураи. Акробатите бяха сякаш неподвластни на гравитацията.
От чисто новите песни Кайли изпя във Виена само две: "Ruffle my feathers" и "Flower". За втората мога да кажа само и единствено положителни думи. Много нежна, красива и същевременно мощна балада. Ако има преиздание на "Х", задължително искам да присъства. Направи ми впечатление, че Кайли използва доста семпли от чужди песни в концертните аранжименти на песните. Така в "Spinning araound" се чу "Got to be real" на Пати ЛаБел, а в "No more rain" - "Father figure" на Джордж Майкъл. Като казах "No more rain", трябва да отбележа, че именно тя е част то биса заедно с "Love at first sight". Тъй като виенчани бяха доста свежа и силна публика с моя подкрепа :), Кайли реши да изпълни и акустичната версия на "All I see". Така завърши. Просто отлетя като един миг, а продължи повече от два часа. Важно е да отбележа, че шоуто започна само с 15 минути закъснение. Имаше ди джей, който подгряваше преди началото и в паузата.
Като цяло мога да кажа, че това е уникално шоу и че Кайли е истинската прима на шоуто. Няма никой днес, който да се мери с нея. Цялата концептуалност, цялото общуване с публиката бяха на ниво. И то ниво, което мнозина дори не смеят и да преследват.
Слагам и две клипчета, които съм качил в Интернет. Ще кача и още неща, защото имам доста материали. Засега слагам и само тези снимки, но утре или в други ден ще има още от най-добрите. Още нямам точна селекция.
Вижте "On a night like this":
http://www.youtube.com/watch?v=S2vZknzc-S0
"I believe in you":
http://www.youtube.com/watch?v=f4OXJ96GUw0

4 коментара:

IWannaMeetKylie каза...

Много яки снимки. Дали има начин да постна няколко снимки от шоуто в Копенхаген, на което ще бъда?

Vladito каза...

Разбира се, че можеш да дадеш няколко снимки плюс кратко разказче. Прати нещата на мейл: kyliebgblog@hotmail.com

Bla каза...

Не знам за Виена, но концертът в София беше мн. як.

Анонимен каза...

Така е. Биваше си го софийското шоу. Сега съм супер позитивно настроен за следващата ми спирка: Копенхаген. Уауууу, с нетърпение го очаквам. :D